Edumol.fi

Edumol.fi on ilmainen ja avoin molekyylimallinnussovellus, jonka ominaisuudet on suunniteltu peruskoulun ja toisen asteen kemian opetuksen tueksi. Verkkosovelluksella voi esim. mallintaa ja visualisoida molekyylejä ja tallentaa tuotokset kuvana tai 3D-mallina. Ohjelmiston kaikki ominaisuudet on rajattu kemian opetuksen tutkimuksen keinoin.
Seuraa Edumolin kehittymistä Facebookissa.

Ratkaisut

Tässä projektissa kehitimme Edumol.fi-palvelusta uuden mobiiliyhteensopivan version. Aikaisempi 2010 julkaistu versio oli tehty Javalla, joten koulujen tablet-pohjaisissa IT-ympäristöissä se ei ollut enää käytettävä.
Ratkaisimme mobiiliyhteensopivuuden rakentamalla käyttöliittymän jQuery Mobilella. Kemian työkaluihin käytettiin avoin JSmol-kemian visualisointikirjastoa. Sovelluksen toiminnallisuudet on kirjoitettu JavaScript-koodilla ja kielivaihtoehtojen (FI/ENG) toteutukset tehtiin xml-tietorakenteella.

Tiimi versiossa 1.0

Julkaisut

Lue lisää sovelluksen tieteellisestä, teknisestä ja pedagogisesta taustasta seuraavista artikkeleista:
Pernaa, J. (2015). Edumol: Avoin ja ilmainen molekyylimallinnusovellus kemian opetuksen tueksi. LUMAT, 3(7), 960-975.
Pernaa, J., & Aksela, M. K. (2011). Kehittämistutkimus: Kemian kouluopetukseen soveltuvan molekyylimallinnusympäristön kehittäminen. Teoksessa M. Aksela, J. Pernaa & M. Happonen (toim.). Kansainvälinen kemian vuosi: Kemia osaksi hyvää elämää - VI Valtakunnalliset kemian opetuksen päivät -symposiumkirja (s. 110-121). Helsinki: Kemma.